Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

A rejtett betegségeket is megmutatja a Fakopp2021.02.19.

Műszeres vizsgálattal értékelik a fák állapotát a város közterületein a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai. A faállomány gondozásával foglalkozó csoport tavaly május óta használja a Fakopp elnevezésű berendezést, az eltel hónapokban megszerzett tapasztalatok alapján már rendelkezésre áll annyi adat, hogy értékelni lehessen az elvégzett munkát.

A Fakopp nem téved! – ez az egyik legfontosabb tanulsága azoknak a vizsgálatoknak melyet levontak a GYŐR-SZOL Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatóságának kebelében működő faállomány fenntartási csoport munkatársai: a csoportvezető Lóth József erdőmérnök, Máté Károly agrármérnök és Tóth László erdő- és vadgazdálkodási technikus, informatikus.

A szakemberek az alkalmazott munkamódszerről elmondták: egyrészt a szolgáltató által kidolgozott program szerint vették sorra a közterületeken lévő fákat, másrészt az önkormányzati képviselőktől vagy a lakosságtól érkezett bejelentések nyomán végeztek vizsgálatokat. A fák állapotát minden esetben először szemrevételezéssel értékelik, és csak azokat ellenőrzik a műszerrel, melyeknél a tipikus jelek alapján felmerül annak a lehetősége, hogy nem egészségesek. A Fakoppal történő munka ugyanis, már amennyiben megfelelő alapossággal végzik, időigényes folyamat: két ember egy nyolc órás műszak alatt hat fa állapotát képes felmérni, és a kapott adatok alapján megállapítani a kockázati értéket.

A május óta eltelt időszakban így több mint 1000 egyed műszeres vizsgálatára került sor, melynek nyomán a lombkorona visszametszésével több száz fa állapotát sikerült jelentősen javítani, számos esetben közvetlen balesetveszélyt elhárítani, és mindössze harminc növény bizonyult menthetetlennek, melyeket az élet- és vagyonbiztonság érdekében, a megfelelő engedélyezési eljárás lefolytatását követően, ki kellet vágni. Sok olyan fa került a szakemberek látókörébe, melyek szemre egészségesek voltak, ám a műszeres vizsgálat kimutatta a beteg részeket a külső rétegek alatt. A lakossági bejelentések körében a legtöbb esetben bebizonyosodott, hogy a laikusok számára nem könnyű megítélni a valódi állapotot. Az észrevételek csupán egy-két százalékánál volt szükség a beavatkozásra, a legtöbbször vagy túlságosan jónak vagy a valósnál rosszabbnak gondolták a fák egészségi állapotát.

A vizsgálatok adatai szerint a beteg növények 70 százalékánál a gyökérnyaknál jelentkezik a korhadás, amit általában a gyökérzet megsértése okoz. A lombrész felől akkor indul a károsodás, ha korábban valamilyen külső behatás – például villámcsapás, viharos szél – okozott sérülést az ágakon. Ugyanakkor az is látszik, hogy a városi környezet, a különböző közterületi munkálatok, a klímaváltozás hatásai megrövidítik a fák élettartamát, a korábbinál több gondoskodást, odafigyelést igényel a karbantartásuk. A Fakopp az ellenőrzések során jól vizsgázott, összességében 99 százalékos pontossággal képes a növények kockázati értékét megállapítani.

A szolgáltató programszerű vizsgálatainak köszönhetően Győr jó néhány parkjában, utcájában sikerült az elmúlt időszakban teljes egészében vagy nagyobbrészt felmérni a faállomány állapotát. Már megvizsgálták a növényeket az Eötvös, a Batthyány parkban, a Kálóczy téren, a Bisinger sétányon, a Bercsényi ligetben a KRESZ-park környékén, a Nádorvárosi Temetőben, az Erzsébet liget nagyrészén, valamint a Hédervári, a Bolyai Farkas, a Szentiváni út mellett.

A téli időjárás nem kedvez az ellenőrzések elvégzésének, ugyanis plusz öt fok alatti hőmérséklet a műszer biztonságos üzemeltetését nem teszi lehetővé, illetve a növények nyugalmi állapota alatt megváltozik bennük az anyagsűrűség, ami jelentős mértékben befolyásolja az vizsgálati pontosságot, a műszer nem azokat az értékeket mutatja, mint magasabb hőmérsékleten. Ennek ellenére, amikor az időjárási körülmények lehetővé teszik, a munka zajlik, majd tavasztól még intenzívebben folytatódik, hogy teljes képet alkothassunk a városi faállomány állapotáról. A vizsgált fákról nyilvántartást készítenek a gondozásukkal foglalkozó csoport munkatársai. Szeretnének valamikor oda eljutni, hogy rendelkezésre álljon egy olyan városi kataszter, amely jelöli valamennyi fa helyét, állapotát, és megmutatja, milyen beavatkozások történtek az egyes egyedek esetében.
 
A faállomány alapos felmérésének, a szükséges gondozási beavatkozások elvégzésének célja, hogy minél kevesebb közterületi fát kelljen kivágni, és a lehető legtöbb baleseti forrást lehessen megszüntetni. A munka hatékonyságának fokozása érdekében a GYŐR-SZOL Zrt. egy új, korszerű Fakopp műszer beszerzését tervezi.A 3D technológiát alkalmazó Fakopp működési technológiája a fatörzsön körben lehelyezett érzékelők között gerjesztett hang terjedési sebességének mérésén alapszik. A hanghullámok segítségével azonosíthatják az egészséges, a korhadt vagy az üregessé vált részek helyét és méretét, a fa belsejének állapotáról grafikus képet kap a felhasználó.  Az okos szerkezet a vizsgálati eredményekhez hozzárendelt lombkoronanagyságot és szélerősségi értékeket is figyelembe véve jelzi: az adott fa képes-e kiállni egy vihart, jelent-e veszélyt a környezetében lévő tárgyakra vagy személyekre.

vissza | Megnézték: 80

gyorszol facebook logo
Március 2021
H K Sz Cs P Sz V

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató